Arbeiderpartiets fall og slit

Høyrebølgen feide inn over landet, kom med stormkast fra Storbritannia, og skapte dramatiske og varige endringer, eller forsterket egentlig bare utviklingstrekkene i det norske samfunnet som startet den dagen Arbeiderpartiet kom på den ikke helt glupe ideen om at det skulle forsvare velferdssamfunnet.

Partiet som bygde ett av verdens best fungerende velferdssamfunn så skremt på konsekvensene av sin egen politikk. Spørsmålet var hvem partiet var til for. Fantes det arbeidere igjen i utdanningssamfunnet stimulert fram av verdens beste utdanningsfinansiering? På agendaen sto derfor navnespørsmål som et hovedspørsmål i partidiskusjonene.

Arbeiderpartiets fall har flere forklaringer, men dets endrede holdning til å bygge velferdssamfunnet bør neppe undervurderes. Det førte blant annet til at vi aldri fikk et offentlig ansvar for tannhelse. Selv under siste landsmøte måtte partiledelsen trekkes etter hårene, og ennå vet vi ikke hvor stort ansvar Arbeiderpartiet mener det offentlige har. Det kan derfor godt hende at SV, Sp og FrP “overbyr” Arbeiderpartiets satser.

Sviktende syn er også opp til din lommebok. Mange av oss får støtte fra arbeidsgiveren om synet svikter. Den ordningen kom med massiv innføring av data i norske bedrifter. Ennå har jeg ikke registrert at Arbeiderpartiet ser på øynene som en del av folks helse, selv om det faktisk effektivt kan sette folk utenfor jobbmarkedet.

Å gå i forsvar for ufullendt byggverk er sjelden en god strategi. I tillegg roter partiet det til for seg selv. Det må være i strid med partiets grunnleggende ideologi å etablere bomringer og geografiske avgifter for å håndtere miljøutfordringer i storbyene. I dag fikk Tronhjem strupetakpolitisk vedtak som rammer bilistene. Bra for miljøet, kanskje. I hvert fall bra for de aller rikeste. Riktignok må de betale mer for bensin og det skal bli kostbart å kjøre inn i Trondhjem i rushtiden, men virker avgiftene slik politikerne håper, så blir det jo uendelig mye bedre plass til rikmannsbilene i sentrumsgatene.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..