Terroristen kom i hvit frakk

Skrekkslagne stivnet hele klassen. 27 fjerdeklassinger holdt pusten. Alles øyne var rettet mot klasseromsdøren. Den var sikkert tre meter høy og gikk halveis opp på murveggen. “Kom inn”, sa frøken, og inn kom skrekkdamen. Senere har jeg tenktpå henne som Madame Terror. Hvit frakk, hvite sko, hvit tannlegehatt, alvorlig og med lapp i hånda leste hun opp en av oss.

Den som fikk navnet opplest kjente blodet forsvinne ned i skoene. Skrekken var totalt lammende. Hodet ble tomt. Armene vissnet. Ansiktet helt likblekt. Vi andre fikk langsomt fargen tilbake i kinna, men vi holdt alltid pusten og vi pustet ikke lengre med maven. Hvem er den neste? Terroren stoppet ikke før alle var gjennom. Vi visste at det ville stå på i flere dager. Det tar tross alt litt tid å borre opp jeksel etter jeksel på 27 barn. Noen fikk også noen tilfeldige plomber helt andre steder, og alle ble formanet til å pusse mye og grunndig.

Det er to problemområder med denne behandlingen: borringen var helt unødvendig og denest ble vi formanet til å pusse i stykker friske tenner. Vi pusser så mye og lenge at vi pusser ned hele emaljen som er ment å beskytte tenna mot hull. Heldigvis er fluor tilgjengelig på apoteket.

Bakgrunnen for terrorhelvetet utført mot norske småbarn var helsebyråkratiets mål om å sørge for at folk ikke lengre ble tannløse. Forebyggende tannbehandling ble foreskrevet for landets skoletannleger. Oppskriften var å fylle amalgam. Kvikksølvet ble vurdert som mye sterkere enn emaljen. Selv etter fluorens inntogsmarsj, og etter at vi pusset og skyllet på rekker i klasserommene, fortsatte amalgambehandlingen.

Regningen betales av dagens 40+ – generasjon. Jævelskapet med amalgamlinja er at kviksølvet utvider seg i varme og trekker seg sammen i kulde. Det er med andre ord bare et spørsmål om tid før tanna sprenges i stykker av fyllingen. Knekkes hjørnene er eneste løsning “krone”. Bra navn. En krone koster fortvekk 6000 – 7000 kroner. En kronebygger har klart å ta verdensmarkedet. Flott. Da setter du prisen sjæl.

Egentlig bør folk som har fått denne behandlingen organisere seg og samlet oppsøke pasientskadeerstatningsnemda for å kreve alt refundert; alle kronene og en klekkelig erstatning for plagene vi systematisk ble påført. Helsedepartementet er skyldige. De sende ut forskriften som påla skoletannlegene oppgaven. Den ble stort sett fulgt i hele landet, med visse unntak som i Bærum. Der ga skoletannlegene jevnt blaffen…mulig de hadde hørt og om trodde på fluorens effekt. Mens de sløyeste, de eldste ofte, tror jeg, av deres kolleger, stevnet frem med forebyggende amalgambehandling.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..