Demo for fremskyndet Dagbladet-død?

Dagbladet alltid foran,  er forstått perfekt av avisens typografer. I går fantegikk de i samlet flokk, i strid med Hovedavtalen, mener redaktør Anne Aasheim.   Typografene gikk i protest mot permitteringer og varslede oppsigelser, men de stoppet ikke avisen.

Selvportrett - 040409 002Dagbladet kom ut – alltid foran – denne gang uten hjelp av typografene. Også de grafiske medarbeiderne på Dagbladets eget trykkeri nektet å jobbe. Solidariteten til LO-kameratene var sterkere enn lojaliteten til arbeidsgiveren. Typografene spiller høyt med Dagbladet. Nedturen vil ikke akkurat bremse opp som følge av noen dager uten utgivelse.

Samtidig ga de avisledelsen en gavepakke. Grafikerne vil ikke stille på jobb før oppsigelsene er trukket tilbake. Dermed er løsningen synliggjort. Aviser kan faktisk gis ut uten typografer, og i en uendelighet med inntektsfall er det et ledelsesansvar å ta grep, både for å øke inntektene og for å redusere kostnadene.

Typografenes demo viser til fulle hvor viktige typografene er for papiraviser. Bedre kunne det knapt demonstreres. Selv uten langtidsplanlegging kom Dagbladet helt greit ut. Riktignok noen timer forsinket, men med litt planlegging bør forsinket utgivelse bli en engangsforeteelse.

Grafikernes metoder er vanskelig å forstå. De besitter unik kunnskap, men velger å klore seg fast i oppgaver som teknologi har overtatt for lenge siden. Grafikerne burde hatt en helt annen holdning til å møte fremtiden. Mye tyder, dessverre for dem, på at det er for sent å endre taktikk. Veivalget som ble tatt da typografene var avisenes herskere, var dessverre feil.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..