Nyord: nyhetsunnviker

Publisert i Nationen lørdag 30. juli 2016

Denne uken fikk vi ett nytt ord som er et stormvarsel for demokratiet. I alle fall om vi skal tro på Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås, og han er det vanligvis verdt å lytte til.

Nyordet spant ut som resultat av et forskningsbidrag til det regjeringsoppnevnte Mediemangfoldsutvalget, også kalt Åmås-utvalget etter utvalgets leder, Knut Olav Åmås.

Nyordet som du nesten ikke får treff på om du søker på Google – og som ikke står i ordboka – er medienes største hodepine og kan bli demokratiets største motstander.

Nyhetsunnviker er ordet. Det definerer dem som styrer unna nyheter om politikk, økonomi og samfunnsspørsmål, og dem er det mange av. Dessverre. De fleste av dem er unge, har lav utdanning, og kvinnene er i flertall.

Trøndelag Forskning og Utvikling står bak rapporten «Bruksmangfold – en analyse av nordmenns nyhetskonsum». Nyhetsunnvikerne styrer unna det som i mediene betegnes som seriøst stoff. Det betyr ikke at nyhetsunnvikerne aldri leser nyheter, men de leser «feil nyheter».

Nyhetsunnvikerne leser helst om folkeliv, kultur og sport. Kjendisstoff inngår i pakken, og de foretrekker å lese det gratis, gjerne på nasjonale nettaviser som ikke tar betalt for innholdet.

Knut Olav Åmås sier til Klassekampen at konsekvensene kan bli «mindre engasjement og mindre kunnskap som kan føre til mindre demokratisk deltagelse».

Mediemangfoldsutvalget skal legge fram sin offentlige utredning innen 1. mars neste år. Oppdraget er å definere statens mål for mediemangfold og hvordan det best kan understøttes.

Mediemangfold og demokrati henger nært sammen. Det handler om grunnlaget for den offentlige samtalen, for deltagelse og for hvilket samfunn vi ønsker å bygge sammen.

Rino Andersen er

nyhetsredaktør i Nationen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..