Anbefaler dansk krim: Ta Oxen-bølgen

Den danske journalisten og forfatteren Jens Henrik Jensen (1963) står bak Oxen-bølgen. Den rir danske og tyske boklesere, i alle fall dem som liker en god krim lagt tett opp til virkeligheten og likevel utenfor hva folk flest selv kan spinne sammen.

Fluefisker, journalist og forfatter Jens Henrik Jensen. Foto: Red Star Photo.

Så langt er to av i alt fire Oxen-bøker ute på norsk. Det er Hengte hunder, som egentlig kom allerede i 2012, og Mørke menn. Vi som allerede for lengst har lest disse to, venter nådeløst på den siste i triologien: Frosne flammer. Den er signalisert på norsk tidlig på nyåret.

Danske og tyske lesere har for lengst slukt den fjerde Oxen-boken: Lupus. Den er ikke en del av triologien, men altså med samme hovedperson. og da er det selvsagt å håpe at også den kommer på norsk.

Poenget med Oxen er virkelighetsnær krim, godt plantet midt i en litt mørkelagt diskusjon om de mange nye krigsheltene vi har både i Danmark og Norge, unge menn som tjenestegjør i forferdelige kriger under FN-slagg langt utenfor våre egne grenser, som bidrar til fred gjennom bestialske krigshandlinger og som deretter skal tilbake til samfunnet. Samfunnet vi kjenner. Som har med seg en bagasje full av opplevelser få av oss klarer å forestille oss, som har godt fremskredet posttraumatiske stresslidelser og som sliter. Sliter Big time, men som også kan sitte på andre og helt ekstreme ressurser.

Jensen har skapt en levende fyr, en virkelighetsnær outsider, en som har spisskompetanse der vi andre blir plassert solid på tisluerbenken – og så snakker vi selvsagt om skjulte maktstrukturer og råttenskap ingen vil tenke tanken på at kan håndtere makt-tråder i velutviklede demokratier.

Okke som – min anbefaling er at du kommer deg på Oxen-bølgen, i alle fall om du setter pris på en god krim med et litt annerledes utgangspunkt, og fra et land de fleste av kjenner som landet hvor det er godt å være turist.

 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..