Håpet er ny kurs

Publisert i Nationen lørdag 23. april.

De aller fleste av oss har frihelg. Planene spenner fra fjellturer, sjøsetting av båt eller å besøke familie og venner. Tid til å være sammen. Tid til å lese en god bok.
Bondetoppene har jobbehelg. Siste finpuss av strategien for årets jordbruksoppgjør må gjøres denne helgen. Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag har få timer igjen før kravene skal være samstemt. Mandag er alvoret i gang.
Regjeringen Erna Solberg med Sylvi Listhaug ved roret for de to siste jordbruksoppgjørene har endret norsk landbruk. Stikkordene er strukturendring og omfordeling.De største er belønnet kraftig.
Norske bønder har fått bedret bondeinntekten i Erna Solbergs regjeringstid. Likevel er det lite jubel ute på jordene for regjeringens politikk. Solberg får ikke æren. Bakteppet er lavere renter, billigere energipriser og gode kornavlinger som tre av de mest sentrale årsakene.
Bondelagets og Småbrukarlagets topptillitsvalgte, Lars Petter Bartnes og Merete Furuberg, leverer bondekravet mandag klokken 12. I pressens blitsregn åpner årets oppgjør. Da er startskuddet gått. Fristen for å komme til enighet er 17. mai.
Landbruksminister Jon Georg Dale får sin ordentlige debut. Han har styrt Landbruksdepartementet siden årsskiftet. Slakteren som gikk til topps i norsk politikk, er kjent som en jovial og likandes kar, en som kommer godt ut av det med folk. På jordene og i driftsbygningene er håpet at statsrådsskiftet er mer enn bare skifte av stil. Håpet er ny kurs.
Er Dale like godt likt når vi finner fram finstasen og feirer nasjonaldagen? Da skal oppgjøret være ferdigforhandlet. De nærmeste ukene vil vise om byttet fra Listhaug til Dale er mer enn skifte av stil i toppen av Landbruksdepartementet.
Rino Andersen er sjefredaktør (konst.) i Nationen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..